Veel diversiteit op 11e Raiocongres

Raio’s, de rechterlijke macht van morgen, vinden niet dat de rechterlijke macht doof is voor burgers. Er is in hun ogen geen sprake van een ‘arrogante, vastgeroeste rechterlijke macht’, zoals sommigen denken; lekenrechtspraak moet er niet komen; en de veel genoemde kloof tussen burger en de wereld van het recht wordt, volgens hen, ook niet breder. Wel onderkennen zij de noodzaak om weerbaar te (leren) zijn tegen de media.

Dit bleek donderdag in Den Bosch, waar een kleine driehonderd raio’s deelnamen aan het 11e Raiocongres met als titel ‘De magistraat in 3D’. Over de drie D’s – Diversiteit in rechtspraak, in expertise en in magistratuur – werd gedacht, gesproken, geleerd en gedebatteerd. Onder meer in een paneldiscussie, tijdens workshops en in een ‘lagerhuis’-debat tussen de ‘gevestigde orde’ en een groepje vertegenwoordigers van de raio’s.

11e RaiocongresDe hoeveelheid onderwerpen dat aan bod kwam in de vele stellingen op de dag, en waarover de deelnemers met stemkastjes mochten stemmen, was enorm. Bijvoorbeeld: moeten er ‘superrechters’ worden aangesteld die de media te woord kunnen staan? Zouden er getailleerde toga’s moeten komen voor vrouwelijke rechters en officieren van justitie? Is het wenselijk dat magistraten hun politieke voorkeur kenbaar maken? Is feminisering slecht voor de rechtspraak?

In het ‘lagerhuis’-debat was er veel aandacht voor de stelling dat ‘de raio een mini-me is van zijn opleider’. Veel raio’s zijn het daar niet mee eens, maar erkennen toch ook zich bij tijd en wijlen te gedragen conform de wensen en meningen van hun opleiders omdat die hen nu eenmaal moeten beoordelen.  Voor dagvoorzitter Michiel van Kleef, hoofdredacteur van het blad Mr., viel er daarop geen andere conclusie te trekken dan dat ‘dé raio, voor zover die al bestaat, zich conformeert, maar wel het lef heeft om dit toe te geven’.

Rector van SSR, Rosa Jansen, noemde het 11e Raiocongres ‘Intens en leerzaam’. Zeker de discussies over de manier waarop de verhouding tussen rechtspraak en media vorm zou moeten krijgen is, voor haar, een belangrijk aandachtspunt. ‘Diversiteit is ook daarbij belangrijk. Laten we niet zo bescheiden doen en ervoor zorgen dat we allemaal, en ook zeker de rechters en officieren van justitie van morgen, niet hoeven weg te lopen voor de camera’s’, aldus Rosa Jansen.

Een uitgebreid verslag van het raiocongres volgt binnenkort in een speciale editie van ‘Artikel 7’, het magazine voor en door raio’s. Deze speciale editie krijgt een grotere oplage en wordt binnen de rechtspraak verspreid door SSR.
Lees ook het nieuwsbericht met de reacties van enkele deelnemers.

Nieuwsoverzicht