“Vaarwel Zutphen!”

Het is zover. De kogel is door de kerk. SSR vertrekt na 35  jaar uit Zutphen. Eind volgend jaar zit SSR als geheel in Utrecht, aan de Uniceflaan.

Dat is, in meerdere opzichten, een goede stap in het veranderproces van SSR naar een toekomstbestendig  opleidingsinstituut. Want, met alle respect voor de mooie stad Zutphen, de goede samenwerking met de gemeente en onze sfeervolle gebouwen daar, een modern landelijk opleidingsinstituut anno 2011 hóórt niet in de periferie, maar in het hart van het land. Om velerlei redenen.

Onze klanten, eigenaren, opdrachtgevers en de organisaties met wie SSR nauw en intensief samenwerkt huizen verspreid door het land. De lange weg naar het verafgelegen Zutphen werd voor hen méér en méér en letterlijk een brug te ver. Hetzelfde geldt voor de medewerkers van de gerechten, parketten, universiteiten, hogescholen en opleidingsinstituten: samen met hen zorgt SSR voor een steeds actueel, vernieuwend en hoogstaand productenaanbod. Om dat contact zo effectief en efficiënt mogelijk te laten zijn moet er zo min mogelijk (reis)tijd verloren worden. Maar nog los van reistijden en logistieke problemen, de opleidingen, cursussen, masters en ontmoetingen die SSR organiseert zijn veranderd. Voor meerdaagse cursussen is nog weinig tijd. Opleiden gebeurt op een meer gecomprimeerde manier en vaak ook op locatie, bij de cursisten ‘thuis’. Ook dát maakt een verhuizing naar een centraal gelegen pand met moderne faciliteiten niet alleen wenselijk, maar zelfs noodzakelijk. SSR wil een erudiete ontmoetingsplek zijn voor velen uit de juridische wereld. Voor de zo belangrijke samenwerking en wisselwerking daarbij met andere wetenschappers en deskundigen is het nodig dat we elkaar op een professionele plek kunnen tegenkomen. In Utrecht komen die wegen samen. In Zutphen lukt dat veel minder. Onze huisvesting had daar bovendien, volgens onze buitenwereld, te veel de rustieke uitstraling van luxe en overdaad. Die beeldvorming klopt niet meer met de huidige identiteit en filosofie van SSR. En we weten binnen de rechtspraak allemaal hoe schadelijk negatieve beeldvorming kan zijn.

Respect heb ik voor onze ondernemingsraad. Voor deze tellen natuurlijk de belangen zwaar van de mensen die iedere dag in Zutphen werken en voortaan naar Utrecht zullen moeten reizen. Voor sommigen zal de verhuizing misschien zelfs onoverkomelijk zijn. Ook ik heb oog voor die persoonlijke omstandigheden. Maar het gaat hier om een groter belang: het voortbestaan van SSR als opleidingsinstituut. En dat maakt dat de weegschaal is doorgeslagen naar een naderend vertrek uit Zutphen. SSR verhuist maar onze zorg voor een kwalitatief hoog opgeleide rechterlijke organisatie blijft volledig overeind. Uiteindelijk is goed opgeleid werken aan een rechtvaardige samenleving onze missie.

Nieuwsoverzicht