Rechterlijke oordeelsvorming scoort een 8.8!

“De cursus raakt het wezen van het rechter zijn.” “Inhoudelijke diepgang en zeer goed toepasbaar in de praktijk.” Twee reacties op de zeer positief beoordeelde summercourse ‘rechterlijke oordeelsvorming’. Wat maakt deze cursus zo bijzonder?

Edith Van den Broeck, directeur van het Belgische Instituut voor Gerechtelijke Opleiding, woonde de eerste dag van de summercourse bij en was zeer te spreken over het inhoudelijke programma dat de deelnemers zeer veel variatie biedt. Psychologie, sociologie, filosofie en statistiek vormen allen een onderdeel van de course die, mede door deelname van twee Belgische magistraten, een bijzondere uitvoering kende.

Na de opening door Rosa Jansen (voorzitter College van Bestuur SSR), werd de eerste lezing verzorgd door prof. dr. P. van Koppen, hoogleraar Rechtspsychologie aan de Faculteiten der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij gaf zijn wetenschappelijke visie op de bewijsbeslissing, de rol van bewijsmiddelen, in hoeverre strafrechtelijke bewijsbeslissing bijzonder van aard is, het weddenschapsmodel en dagelijkse heuristieken.

Tijdens de vierdaagse cursus verdiepten de deelnemers zich in hun persoonlijke waarden en normen en de mate waarin bewuste en onbewuste psychologische factoren van invloed kunnen zijn op het rechterlijk oordeel. Vragen als: ‘Welke emoties beïnvloeden de rechterlijke oordeelsvorming?’, ‘Welke rol speelt de bewijsbeslissing in een strafrechtelijk onderzoek?’ en ‘Wordt een rechterlijk oordeel mede gevormd door dagelijkse heuristiek?’, kwamen daarbij aan de orde.

Ondanks de mindere weersomstandigheden was de sfeer zeer aangenaam en werd veel inspiratie opgedaan die na afronding stof tot nadenken gaf. De summercourse werd gemiddeld met een 8,8 beoordeeld en onderstaande antwoorden werden gegeven op de vraag: “Wat vond u goed aan de cursus?”.

• “Overstijgt de waan van de dag; het opent de luiken weer even helemaal.”
• “De cursus slaagt erin te prikkelen over het eigen functioneren na te denken.”
• “De cursus nodigt uit om langer dan een dag bij het vak stil te staan, daardoor meer winst wat reflectie betreft.”
• “Inhoudelijke diepgang. Zeer goed toepasbaar in de praktijk.”
• “Het thema de intensiteit en diepgang van de materie, de hoge kwaliteit van de inleiders en de tijd die je gegund was om een en ander te laten bezinken”
• “De theoretische bagage waardoor je meer afstand naar je eigen oordeelsvorming kunt kijken en je kunt afvragen of het ook anders kan.”
• “De cursus raakt het wezen van het rechter zijn.”

Het doel van de summercourse rechterlijke oordeelsvorming lijkt daarmee verwezenlijkt.

De summercourse rechterlijke oordeelsvorming zal volgend jaar georganiseerd worden op 21, 22, 23 en 24 augustus 2012.
 

 

Nieuwsoverzicht