‘Rechtbankstage belangrijk voor OM’

Dat zegt Leon Plas, voormalig plaatsvervangend hoofdadvocaat-generaal in Den Haag, en de nieuwe lector Strafrecht voor het Openbaar Ministerie bij SSR. Naast zijn werk voor de Landelijke Ressortelijke Organisatie (LRO) zal hij de komende jaren voor SSR onder meer het curriculum voor de nieuwe initiële opleiding voor het OM gaan invullen. Belangrijke speerpunten voor hem tijdens zijn lectoraat zijn de stages bij de rechtbanken, Europese stages en het intensiveren van contacten met de universiteiten.

Leon PlasOordeelsvorming

‘Nu de raio-opleiding wordt afgeschaft is het best een lastige klus om een nieuwe initiële opleiding voor de ZM (zittende magistratuur; red.) en OM samen te stellen. Daar zijn we bij SSR druk mee bezig. Als lector ben ik blij dat ik hierbij ook een rol kan spelen. Van belang vind ik in ieder geval dat de stages voor leden van het OM bij de rechtbanken gehandhaafd blijven’, aldus Leon. Volgens hem is het voor iedere officier van justitie uiterst leerzaam om de cultuur van een rechtbank te leren kennen. ‘En daarbij komt het iedere officier van justitie uitermate goed van pas om inzicht te krijgen in het proces van oordeelsvorming zoals zich dat in raadkamer afspeelt. Dat maakt een vonnis veel inzichtelijker’, zegt de lector.

Europa

Een ander belangrijk aandachtspunt voor de nieuwe lector is (ingevolge het Stockholm Programma van de Europese Commissie), het ‘verplicht’ stellen van een Europese stage bij parketten in EU-landen.  Leon Plas: ‘Er zijn, ook nu al, stagemogelijkheden via bijvoorbeeld het EJTN, het European Judicial Training Network. De praktijk leert echter, dat mensen het veel te druk hebben om daarvoor een aantal weken uit te trekken. In de nieuwe opleiding zou een dergelijke stage eigenlijk een vast onderdeel moeten zijn. De nieuwe gezichtspunten die de werkwijzen van het buitenland opleveren en de vele, belangrijke contacten daarbij zijn uiterst waardevol in deze tijd. Ieder parket heeft wel zaken waarbij internationale samenwerking nodig is.’

Universiteiten

Derde punt op de agenda van Leon Plas is het verbreden van de samenwerking tussen SSR en de universitaire wereld. ‘We hebben nu natuurlijk al verschillende contacten in het land en daarbuiten, maar wat mij betreft wordt er in de toekomst nauwer en ook inhoudelijker samengewerkt met méér universiteiten. Bij het organiseren van seminars of het opzetten van cursussen is het heel zinnig om gespecialiseerde hoogleraren of wetenschappers op een bepaald vakgebied te betrekken. Dat verhoogt het niveau van de opleiding’, vertelt Leon Plas enthousiast. Hierbij hoort ook de samenwerking met de hoogleraren Rechtspleging, OM en Rechtshandhaving.

Nieuwsoverzicht