Passie voor het recht

Op donderdagmiddag 13 oktober organiseert SSR in Amsterdam de eerste Meillo-lezing onder de titel ‘Passie voor het recht’.

Rechters en officieren van justitie die zonder gedrevenheid, zonder passie de wet instrumenteel toepassen, verworden tot ambtenaren die veraf staan van hun werkelijke taak in de samenleving. Dit legt de bijl aan de wortels van de rechtsstaat. Juist nu is er behoefte aan gedreven magistraten die zich met hart en ziel inzetten voor een rechtvaardiger samenleving.

Een drietal sprekers, vertegenwoordigers uit de rechterlijke macht, de wetenschap en de journalistiek zal het belang van passievol werken vanuit verschillende gezichtspunten belichten. Sprekers zijn Frank Fleerackers, decaan van de rechtsfaculteit van de universiteit Brussel en lid van de Benoemings- en Aanwijzingscommissie voor de magistratuur, Fons Orie, rechter in het Joegoslavië-tribunaal en thans voorzitter in de zaak tegen Ratko Mladic en Marc Chavannes, hoogleraar Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, jurist, journalist en publicist. Daarna volgt een discussie onder leiding van Hanneke Groenteman, journaliste en presentatrice.

SSR heeft deze jaarlijkse lezing in het leven geroepen naar aanleiding van het overlijden van voormalig raio en officier van justitie Eva Meillo, die in 2008 bij een verkeersongeluk in Thailand om het leven is gekomen, toen zij probeerde naar Nederland te reizen voor een belangrijke zaak. Passie en gedrevenheid waren voor deze jonge magistraat drijfveren bij het uitoefenen van haar vak. De mr. Eva Meillo stichting brengt na de lezing onder de aandacht de mr. Eva Meillo prijs die zal worden uitgereikt aan een persoon of groep die middels een publicatie, documentaire of enig ander medium laat zien wat de betekenis van het Openbaar Ministerie in de praktijk is en bijdraagt aan het verbeteren van het inzicht in het werk van het Openbaar Ministerie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de stichting (www.mrevameilloprijs.nl).

Een flyer van de lezing is hier te bekijken. Inschrijven voor de lezing is mogelijk door een e-mail te sturen naar de servicedesk van SSR: ssrservicedesk@ssr.nl onder vermelding van ‘Meillo-lezing’. Er is plaats voor circa 100 mensen.

Nieuwsoverzicht