‘#Oud en Nieuw’

Het recente raiocongres heeft weer eens benadrukt dat er geen grote generatiekloof bestaat tussen de ‘gevestigde orde’ binnen de rechterlijke macht en de jonge garde, de frisse nieuwkomers. Sommigen zien dat anders. Ik niet. Neem nu de open houding die al heel veel ‘oude rotten’ inmiddels hebben naar de nieuwe media en bijbehorende communicatiemiddelen als Twitter en Facebook. Het is misschien nog wat onwennig, maar de eerste voorzichtige stapjes in die richting worden op meerdere plaatsen enthousiast gezet. Ook de presidenten hebben zich recent vol enthousiasme op de iPad gestort. De raio’s proberen van hun kant om in deze moderne, vluchtige tijd te leren communiceren in een beperkte hoeveelheid ‘tekens’ en woorden. Dat bleek ook duidelijk op hun 3D-congres en de communicatie daarover op Twitter en Facebook. Dat doen ze overigens uiterst knap zonder aan inhoud en diepgang in te boeten, zoals de goed jurist betaamt.

Deze positieve overeenkomst –en er zijn er méér- tussen beide generaties zou veel meer benadrukt moeten worden dan altijd de onvermijdelijke, bijna genetische verschillen tussen Oud en Nieuw.
Daarom ook is het zinnig te zoeken naar manieren waarop die overeenkomsten tussen oudere en jongere magistraten verder vorm kan krijgen. We zullen een forum moeten zoeken waarop beide generaties de ruimte hebben hun kennis, ervaringen en vaardigheden te delen en daarover met elkaar in debat te gaan. Gebruik maken van elkaars inzichten levert een toegevoegde waarde voor zowel de eigen wereld als die buiten de rechterlijke macht. Het is aan SSR om die kansen te zien en te benutten door het creëren van mogelijkheden voor beide ‘partijen’ om te leren van hun overeenkomsten én de verschillen. Zwartkijkers zien de kloof tussen beide generaties. Wij zien de verbindingslijnen en de vruchtbare kruisbestuivingen. Heel goed dan ook dat er op het raio-congres ook belangrijke vertegenwoordigers van de oudere generatie prominent aanwezig waren en zo hun interesse in de toekomstige rechters en officieren van justitie lieten blijken. Er was daarbij geen sprake van eenrichtingsverkeer, waarbij de éminence grise de nieuwkomers instrueert, maar een zinnig debat en discussie die voor beide partijen leerzaam was.
Hóe we de oudere en jongere meesters bij elkaar gaan brengen wordt uitgezocht. Maar dat het succesvol zal zijn staat buiten kijf. En mogelijk zullen ook hier de nieuwe media een rol spelen. Het voelt een beetje zoals de recente vondst van de KLM. Die start binnenkort met een mogelijkheid voor passagiers om een zitplaats te boeken naast een ander met wie hij of zij bepaalde overeenkomsten deelt. Hun eigen kenmerken kunnen de pasagiers kenbaar maken via Twitter of Facebook. Het doel is om daarmee de reis aangenamer en mogelijk ook leerzamer te maken. Op zo’n vlucht neemt ook SSR de oudere en jongere leden van de rechterlijke macht graag mee

 

Nieuwsoverzicht