Gezocht: meedenkers initiële opleiding ZM

Om het project initiële opleiding ZM gestalte te geven, zoekt SSR naar rechtspraakcollega’s die affiniteit hebben met opleiden en die met een creatieve en vernieuwende blik aan de nieuwe initiële opleiding ZM willen werken.

De bestaande initiële opleidingstrajecten worden vervangen door een nieuw modulair opgebouwd opleidingsstelsel voor instromende magistraten, de nieuwe rio–opleiding geheten. SSR heeft van de Raad voor de rechtspraak de opdracht gekregen deze nieuwe initiële opleiding voor rechters en raadsheren te ontwikkelen. De opleiding moet 1 januari 2013 staan. Een forse en ambitieuze opgave. Mevrouw mr. A.M.F. Huigen, senior rechter in de rechtbank Amsterdam, is daarom als projectleider aangesteld en voor drie dagen per week gedetacheerd bij SSR.

Het belang van dit project voor de Rechtspraak, maar ook het korte tijdspan maakt een spoedige samenstelling van de projectteams met snelle schakelaars en praktische en conceptuele denkers essentieel. De bedoeling is om het project in de volgende vier deelprojecten op te delen:

– Didactische lijn – Hierin vindt de praktische uitwerking van de vernieuwde didactische visie, zoals vastgesteld in het project ‘Diensten’ van SSR, plaats en wordt gekeken naar het beoordelingsproces.
– Ontwerp programma’s in gerechten – Hier wordt gekeken naar de te volgen programma’s in de gerechten met de daarbij behorende kwalitatieve en kwantitatieve eisen, de verschillende (ook OM) stages en de intake van de nieuwe rio’s.
– Ontwikkelen modules – Hierin worden de door SSR aan te bieden modules vorm gegeven (zowel degene die samenhangen met de programma’s in de gerechten als degene die het algemeen functioneren van een rechter/raadsheer bevatten).
– Conceptbegroting – Hierin worden de financiële consequenties van de nieuw ontworpen opleiding uitgewerkt.

Voor de deelprojecten worden momenteel kandidaten voor het (deel)projectleiderschap en het projectsecretariaat benaderd. Voor de verdere bemensing van de deelprojectteams is ook de input van medewerkers uit verschillende regio’s gewenst. Dit vanwege hun kennis, ervaring en creativiteit, maar ook om een zo breed mogelijk draagvlak te krijgen voor de opleiding.

Geïnteresseerden die mee willen werken binnen één van deze deelprojecten kunnen zich melden bij mevrouw mr. A.M.F. Huigen via e-mail (A.Huigen@ssr.nl) of telefonisch (020-5412465). Ook kunt u contact opnemen met het secretariaat SSR (0575-595381 – Yvonne Hijwegen).

Nieuwsoverzicht