Diversiteit in expertise

Dit onderwerp staat centraal bij de workshops die gegeven worden tijdens het RAIOcongres ‘De magisraat in 3D’ op 24 november in ‘s-Hertogenbosch.

Het aantal expertisegebieden binnen de Rechtspraak neemt toe. Forensisch onderzoek, psychiatrie, slachtofferbejegening, eergerelateerd geweld etc. Binnen het OM, de ZM én de advocatuur is een trend waarneembaar waarbij steeds meer specialistische kennis over een bepaald onderwerp vereist is. Daarom is er tijdens het RAIOcongres 2011 ruimte voor een workshopronde die in het teken staat van ‘Diversiteit in Expertise’. Hierbij wordt een aantal expertisegebieden belicht waar magistraten veel in aanraking mee (kunnen) komen én – belangrijker nog – daar ook nog wat van moeten vinden!

De volgende workshops worden gegeven:

  • Prof. dr. Dondald Uges gaat in op de forensische toxicologie. Uges treedt regelmatig op als getuige-deskundige in strafzaken.
  • Prof. dr. Frans Koenraadt gaat in op de psychiatrie in strafzaken. Hij zal ondermeer het gebruik van de DSM-IV-TR-criteria belichten.
  • Mr. Dirk van der Bel (voormalig landelijk officier van justitie terrorismebestrijding) behandelt de vragen: Wat is de rol van de landelijk officier terrorismebestrijding in terrorismezaken en welke problemen doen zich voor in de afstemming tussen de opsporing (O.M. en politie) en de AIVD?
  • Yolande Kleiss (moeder van Nienke Kleiss, slachtoffer van de Schiedammer Parkmoord) vertelt over haar ervaringen met politie, justitie en rechtspraak in de bejegening van slachtoffers.
  • Mr. Jeroen ten Voorde (Universiteit van Leiden) gaat in op eergelateerd geweld en op de rol die dit speelt in het Nederlandse rechtssysteem.
  • Hester Jansen-Hagedoorn en Ingeborg Galama gaan namens de Raad voor de Kinderbescherming in op de rol van Raad in de rechtspraak en de wijze waarmee omgegaan wordt met hun deskundigheid.

Na het ochtenddebat ‘diversiteit in Rechtspraak’, (zie artikel 09 september op de SSR site), is ‘diversiteit in expertise’ de 2e ‘D’ die belicht wordt tijdens het RAIOcongres. De derde ‘D’, te weten ‘diversiteit in magistratuur’ wordt besproken in een voor de gelegenheid samengesteld Lagerhuis. Meer informatie over dit programmaonderdeel volgt in de volgende SSR-actueel.

Actuele informatie over het RAIOcongres is te volgen via Facebook en Twitter (@RAIOcongres).

Nieuwsoverzicht