‘Cursus stijgt uit boven de dagelijkse praktijk’

Hoe wordt er over de rechterlijke macht geschreven? Hoe draagt literatuur bij aan ons wereldbeeld en ons empathisch vermogen? Tijdens de driedaagse cursus in Middelburg werd het verband tussen recht en literatuur van verschillende kanten belicht.

De cursus biedt gelegenheid tot reflectie op de dagelijkse werkzaamheden en gaat in op de impact van beslissingen in het licht van actuele ontwikkelingen. De deelnemers verdiepten zich daarvoor onder meer in hun eigen inlevingsvermogen en het thema ‘literatuur als spiegel van het recht’. Na afloop werd aan de deelnemers gevraagd hoe zij de summercourse hebben ervaren. Een aantal reacties:

‘De cursus…

  • inspireert mij om uitdagingen te blijven zoeken in mijn vak. Het rechtersvak kan soms heel ambtelijk lijken, maar in deze cursus worden vensters geopend in de ivoren toren waarbij je bovendien uitgedaagd wordt om naar buiten te kijken.
  • maakt je bewust van het frame en de patronen waar je in zit en hoe je op basis hiervan zaken waarneemt en beoordeelt.
  • biedt brede reflectie op waar je als rechter én als mens werkelijk mee bezig bent, door het luisteren naar boeiende, soms verrassende en zeker leerzame lezingen door goede sprekers.
  • dwingt je om je positie als rechter te bepalen.
  • biedt de mogelijkheid om het vak van rechter te plaatsen als onderdeel van de maatschappij in de breedste zin van het woord. Het bijwonen hiervan vind ik van groot belang om bij te dragen aan het draagvlak voor het recht in de samenleving.
  • geeft een verhelderend beeld over waar het werkelijk om gaat bij rechtspraak in de ogen van afnemer.
  • heeft veel verschillende gezichtspunten aangereikt voor zelfreflectie: wie ben ik als rechter?, hoe kom ik over?, hoe wil ik over komen en hoe realiseer ik dat? etc. Vragen waar je onbewust iedere dag mee bezig bent, worden in deze cursus geëxpliciteerd. Ik heb de instrumenten gekregen om op zoek te gaan naar de antwoorden.
  • biedt broodnodige reflectie die in het dagelijks werk onmogelijk blijkt. Dit met collega’s uit hele land die elkaar anders vrijwel nergens/nooit treffen. Dat werkt zeer inspirerend
  • biedt herbezinning op de grondslagen en uitgangspunten in je werk in de rechtspraak. Door kritisch na te denken en met de nodige zelfreflectie (zowel op micro- als op macroniveau) krijg je weer helder welk doel je werk dient en op welke manier je kan proberen dit te verwezenlijken. De rijkdom uit de literatuur kan hiervoor heel goed gebruikt worden.
  • stijgt uit boven de dagelijkse praktijk!’

‘Recht en literatuur’ werd door de aanwezigen gewaardeerd met een 8.8.

In 2012 vindt de cursus Rechtspraak en literatuur plaats op 27, 28 en 29 juni.

Nieuwsoverzicht