Boeken ter reflectie

Vandaag begint in Middelburg de summercourse ‘Rechtspraak en literatuur’. Een cursus waarbij aan de hand van film en literatuur het handelen van de ervaren rechter gereflecteerd wordt.

De master ‘Rechtspraak en literatuur’ is voor de tweede keer georganiseerd door SSR in samenwerking met de Roosevelt Academy. De cursus wordt gevoed door de in de Verenigde Staten ontstane ‘Law & literature movement’. Bent u niet één van de gelukkigen die zich heeft ingeschreven, kijk dan tóch even naar de boeken waarop u zich als rechter kunt reflecteren volgens onze docenten:

Jeanne Gaakeer: “De Welwillenden” van Jonathan Littell

‘Max Aue, de hoofdpersoon, beschrijft beklemmend gedetailleerd wat hij tijdens het Derde Rijk als SS’er heeft gedaan, van de gevechten aan het oostfront tot zijn betrokkenheid bij de vernietigingskampen. Deze roman is vooral zo aangrijpend en belangwekkend vanwege de beschrijving van hoe gewone mensen onder omstandigheden tot gruweldaden (kunnen) komen. Daar komt nog bij de beschrijving van de verandering van betekenis van woorden, van taal in het algemeen, en welk effect dat heeft. Daarom zou iedereen deze roman eigenlijk moeten lezen in combinatie met Victor Klemperer, LTI, de taal van het Derde Rijk, over de taaltrucs van de nationaalsocialisten.

Hans Nieuwenhuis: “L’ étranger” van Albert Camus

Kees van Beijnum schreef over L’étranger: ‘Het is een van de weinige boeken waarin beschrijvingen van de zon, het licht en de zee zo vernuftig en treffend zijn, waarin wordt beschreven welke enorme uitwerking zintuiglijke ervaringen kunnen hebben op het handelen van de mens.’

Pieter Ippel met een filmadvies: “Within the Whirlwind” van de Nederlandse regisseur Marleen Gorris

Over een vrouwelijke literatuurprofessor in de Sovjet Unie in de jaren dertig. Zij wordt – via een schijnproces – veroordeeld tot een concentratiekamp. Zeer indringende film over misbruik van juridische procedures en de kracht van de literatuur.

Ton Hol: “Essays” van Michel de Montaigne

Goed oordelen is een kunde, een kunst. Je kunt dat niet zomaar, maar vereist oefening. Montaigne’s Essays, men zou kunnen spreken van ‘proeven’, ‘probeersels’, leren ons te twijfelen, waar we al te zeker zijn van de zaak en te handelen en door te pakken wanneer we al te zeer twijfelen. Goed oordelen is vergelijkbaar met balanceren. Montaigne leert hoe dat moet.

Sanne Taekema: “Saturday” van Ian McEwan

Indringende roman over een zaterdag in het leven van een hersenchirurg, over gewelddadigheid en het menselijk brein, rationaliteit en emotie, en veel meer.

Jan Moors: “Recht en Drama” van Hol & Nieuwenhuis

Ons moderne recht wortelt in een rijke politieke en culturele traditie. Hoewel het bij de moderniteit past om vooral vooruit te kijken, is het voor een begrip van ons bestaan, ons werk, ons leven, goed om ook achterom te kijken. De traditie is rijk van grootse intellectuele momenten die tot de verbeelding spreken, deze verruimen. Vaak hebben die momenten een dramatisch element, inspirerend ook voor het drama dat we rechtspraak noemen.

Rechtspraak & literatuur 2012

De summercourse Rechtspraak en literatuur van 2011 was een succes. In 2012 wordt deze summercourse wederom aangeboden.

 

 

 

Nieuwsoverzicht