Awareness Europese dimensie van recht

“Naast het hebben van actuele kennis van het Europese recht is het belangrijk dat magistraten zich bewust zijn van de Europese dimensie van recht.” Dit zegt Rosa Jansen in het oktobernummer van Mr.

De opleiding van o.a. rechters en officieren van justitie in het Europese recht staat weer prominent op de agenda met de recente publicatie van de Europese Commissie, getiteld “Building trust in EU-wide justice – a new dimension to European judical training”. Hierin is te lezen dat de ambities van de Europese Commissie groot zijn: tegen 2020 moet de helft van alle beoefenaars van juridische beroepen, ongeveer 700.000 personen, een Europese justitiële opleiding volgen. Rechters en officieren van justitie moeten het Europees recht op nationaal niveau kunnen toepassen. Daarnaast zal opleiding er ook toe moeten leiden dat er tussen de verschillende rechtsstelsels van Europa wederzijds vertrouwen ontstaat en de Europese wetgeving beter wordt toegepast.

In het genoemde artikel met de titel ‘Jurist moet de weg weten in het doolhof Brussel’, probeert Mr. antwoord te krijgen op de vraag of de Nederlandse jurist eigenlijk wel de weg kent in de Europese regels. Mr. raadpleegt daarvoor diverse experts, onder wie Jansen. “De basiskennis kun je hier opdoen, en een deel van de verdieping ook. Wie echt tot de finesses wil doordringen, moet tijdelijk aan de slag bij een buitenlands gerecht”, stelt zij. “De Europese regelgeving is een samenballing van regels en rechtsbeginselen uit de hele Europese Unie. Een aantal van die regels kennen wij niet uit ons eigen rechtssysteem. De bredere visie krijg je als je een zaak bespreekt met een Franse of Engelse collega. Daar moet wel meer tijd en geld voor worden vrijgemaakt en dat laatste is momenteel wel mijn (en SSR’s) grote zorg.

SSR zet zich al jarenlang op allerlei manieren in om magistraten, zowel de raio’s als de ervaren rechters en officieren van justitie, uit te rusten met de nodige bagage op het terrein van het Europees recht. Het Europees recht wordt zoveel mogelijk verwerkt in diverse cursussen die SSR aanbiedt in de verschillende rechtsgebieden. Daarnaast biedt SSR een aantal opleidings- en bijscholingsmogelijkheden bij Europese zusteropleidingsinstituten, waaronder het Exchange Programme van het European Judicial Training Network (EJTN). Momenteel wordt er geworven voor deelname aan dit programma in 2012.

Jansen: “SSR biedt vele activiteiten in Europa aan. De reis- en verblijfkosten hiervoor zijn doorgaans gedekt. Ik hoop dan ook dat gerechten en parketten hun rechters en officieren hiervoor tijd willen bieden.

Het artikel in het oktobernummer van Mr. is hier te lezen.

Nieuwsoverzicht